News:

Welkom op Stereoforum! Heb je verbeterpunten of opmerkingen? Laat het ons hier weten: Algemeen\Stereoforum Algemeen\Forum Feedback. Alvast bedankt!

Main Menu

Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!

Started by HMP, December 05, 2019, 17:50:13 PM

Previous topic - Next topic

HMP

Beste forumleden,

deze eerste post mijnerzijds betreft het volgende.

Nu inmiddels een jaartje meer en meer een eigen muziekselectie in de auto geluisterd te hebben overgegaan tot aanschaf van een Teufel 62 kombo-receiver met twee Theatre 500 speakers om ook in huis wat meer muziek af te gaan spelen.
Van een kleine keukenradio en losse bluetooth speaker naar deze Teufel is een aardige verbetering. Echter is er één belangrijk punt wat me nogal tegenvalt; de ruimtelijkheid/ beleving van hetgeen ik ervaar.

's Avonds op de snelweg rustig in de auto lijken de klanken van bijvoorbeeld het album 'Saudade' door de Thievery Corporation mijn hoofd te kunnen vullen als een warm bad waar ik middenin lig. Dit alles met een van youtube geript mp3-bestand van een usb-stick afgespeeld via de autoradio op twee kleine standaard deurspeakers > warm, vol en regelmatig met het gevoel er middenin te zitten.

Bij de Teufel set-up thuis (8 weken retourrecht) klinken tracks van albums als deze toch heel anders. Vooral in de hoge en mid-range hoor ik een veel gedetailleerdere weergave en ontdek ik nieuwe aspecten die me voorheen in de auto nooit opgevallen zijn; prima dus.

Het gemis van de huidige huiskamersetup lijkt echter het ontbreken van de ervaring om omgeven te worden door de klanken en muziek. Ofwel het gevoel  zich er middenin te bevinden. De tonen van hetzelfde album lijken in de huiskamer meer aan de speakers/wand te blijven plakken, niet goed los te komen en niet goed de gehele ruimte te vullen. Ik word niet omringt door de muziek maar lijk er gericht (richting de installatie) en vooral van afstand naar te moeten luisteren.

M.a.w.: in de huiskamer kijk ik van een afstandje naar het warme bad terwijl ik er tijdens het autorijden middenin lijk te kunnen liggen. 

Is dit gemis naar jullie mening wellicht te wijten aan de kwaliteit en het karakter van de Teufel-installatie danwel de waarschijnlijk matige akoustiek van de huiskamer?
Of is het wellicht simpelweg inherent aan de frontaal gerichte stereo-setup in de huiskamer versus de van links en rechts gestraalde klanken in de kleine afgesloten ruimte van de wagen?

Gedachten en overpeinzingen:

- goedkoop is duurkoop, de Teufel terugsturen en gewoon een betere installatie kopen; speakers die meer naar buitenuit stralen met daarbij een betere versterker;

- deze betere versterker vervolgens voorzien van 4 (bookshelf)speakers (in iedere hoek één), i.p.v. de vloerstaanders welke vanaf één kant vd huiskamer naar me toegericht zijn (omringen door speakers dus);

- of de Teufel blijven gebruiken als beginnersset, en juist aan de akoestiek van de ruimte sleutelen;

- de Teufel versterker blijven gebruiken maar twee andere vloerstaanders zoeken;

- simpelweg een goede hoofdtelefoon aanschaffen;

- dichterbij de speakers te gaan zitten (er echt voor gaan zitten om te luisteren, ipv aan tafel of in de keuken gelijktijdig ook wat anders te doen);

- anders?

Om een lang verhaal kort te maken ben ik benieuwd naar de ervaringen van luisteraars welke wél al een goede/premium hifi stereosetup hebben. Ervaren jullie wél deze ruimtelijkheid, kamervulling en eigen centrale positie hierin, of ligt het simpelweg aan de gekozen stereo-opstelling waarbij er van één zijde uitgezonden wordt?

Voor een serieuze input dank ik u bij deze graag vast hartelijk.

HMP

Onder013

Allereerst welkom op het forum HMP.

Als ik zo je relaas denk ik aan:
- staan je luidsprekers in fase? Dus heb je + (rood) en - (zwart) op zowel de versterker als de luidsprekers correct aangesloten?
- de opstelling van de luidsprekers ten opzichte van de luisterplek. Ben je al aan het schuiven geweest met de luidsprekers:
- wat naar voren en wat naar achteren
- indraaien en aarzel niet om dat zowel naar de binnen- als naar buitenkant te doen
- dichter bij elkaar of wat verder van elkaar
- etc

Als je een foto maakt van hoe het er nu bij staat kan dat al veel helpen om iets zinnigs te kunnen zeggen.
Dan nog:
- is in de gebruiksaanwijzing van de luidsprekers iets gemeld over de opstelling?
- heb je de leverancier geraadpleegd?

Succes
Henk

Synergie:
Akoestiek - Marantz - Elac - AKG - Cayin & Pioneer cd-loopwerk - Thorens - SME - Shure - IeGo - AudioQuest - WireWorld - DoeHetZelf.

Nb

 :welkom:
Wat Henk zegt, wat schuiven kan veel oplossen.
In je auto luister je natuurlijk in een soort van grote  koptelefoon.